Rekrutacja do projektu „Nie Marnujemy!”

24 czerwca od godz. 8.00 do 22 lipca godz.15.00

Fundacja Tarnowskiej Agencji Rozwoju Regionalnego realizuje projekt pod tytułem „Nie marnujemy!”

Celem projektu jest zwiększenie świadomości ekologicznej, zwłaszcza dotyczącej niemarnowania żywności i racjonalnej konsumpcji.

W ramach zadania zaplanowano:

Dwie edycje warsztatów poświęconych eko nawykom w codziennym życiu.

Uczestnicy nauczą się metod unikania nadmiernego produkowania odpadów, właściwej segregacji odpadów, robienia oszczędnych zakupów.

Podczas warsztatów poznasz wiele prostych sposobów jak obniżyć rachunki za energię, jak wykorzystać resztki jedzenia, co zrobić z nietypowymi odpadami.

To będzie pigułka praktycznej wiedzy uzupełniona przykładami z codziennego życia.

Warsztaty poprowadzi Małgorzata Bartkiewicz – trener biznesu, szkoleniowiec, coach ICI z 18 letnim doświadczeniem, specjalistka w dziedzinie ekologii, której pasją jest wprowadzanie eko rozwiązań do codziennego życia. Wspólnie z Fundacją dla Edukacji Ekologicznej nieprzerwanie motywuje do eko postaw (ponad 15000 godzin szkoleń). Jej artykuły o ekologicznych wyborach możecie przeczytań na stronie www.naturalnieozdrowiu.pl

Warsztaty odbędą się 06 sierpnia i 03 września 2025 r. Czas trwania każdej edycji warsztatów to ok. 2 godz.

W każdej edycji warsztatów może wziąć udział 30 osób. Na warsztaty obowiązują wcześniejsze zapisy.

Kartę zgłoszeniową można przesłać mailowo na adres fundacja@tarr.tarnow.pl lub przekazać osobiście pod adresem: ul. Szujskiego 66, 33-100 Tarnów, pokój 107.

Do pobrania: karta zgloszenia eko nawyki 2025

Promocja kuchni „zero waste” podczas Targu Regionalnego

Podczas wrześniowej edycji Targu Regionalnego (28 września 2025 r.) odbędzie się specjalne wydarzenie, podczas którego będzie można poznać proste sposoby na wykorzystanie produktów często niesłusznie traktowanych jako odpady.

Zaplanowano degustacje potraw „zero waste” takich jak np. chipsy z obierek pietruszki, ciasto na makuchach dyni z bananami, gulasz ze zwiędniętych warzyw, gofry kokosowo-owsiane z makuchami z lnu.

Degustacje zostaną przygotowane przez studio kulinarne Fit Taste by Eva. Studio prowadzi Ewa Michnik, znana jako popularyzatorka kuchni wegańskiej, bezglutenowej i pozbawionej sztucznych polepszaczy smaku a także ekologicznego stylu życia. Doświadczenie zdobywała w Polsce oraz Szwecji i Norwegii, gdzie odbyła 2-miesięczny staż kulinarny u szefowej kuchni Leny Flaten. Autorka potraw opowie też nt. metod wykorzystywania odpadów w kuchni. Na uczestników czekać też będą konkursy dotyczące ekologicznych nawyków w codziennym życiu.

Udział w wydarzeniu będzie bezpłatny. Nie obowiązują też wcześniejsze zapisy.

Zadanie jest realizowane przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego w ramach Otwartego konkursu ofert na realizację zadań publicznych Województwa Małopolskiego w obszarze ekologii i ochrony zwierząt oraz ochrony dziedzictwa przyrodniczego w 2025 roku pn. „ekoMałopolska”.

Projekt zrealizowano przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego