W środę – 6 lipca br. wystartowały warsztaty serowarskie realizowane w ramach projektu „Serowarstwo szansą dla hodowców bydła ras rodzimych”. W Czarnym Dunajcu pierwsza grupa uczestników samodzielnie wykonała m.in. sery podpuszczkowe, typu feta czy gouda.
Warsztaty przeprowadziła Joanna Włodarska – doświadczona serowarka i autorka książek o domowej produkcji żywności. Z kolei Panie Ewa Sosin i Agnieszka Chełmińska z Instytutu Zootechniki – Państwowego Instytutu Badawczego, opowiadały o zaletach mleka krów ras rodzimych.
Już niedługo takich specjałów będzie można spróbować w Tarnowie. Więcej szczegółów wkrótce.
Operacja „Serowarstwo szansą dla hodowców bydła ras rodzimych” jest współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020”.
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi