Już w najbliższą niedzielę – 28 lipca kolejna edycja Targu Regionalnego, podczas której swoje towary zaprezentują najlepsi lokalni producenci żywności. Jak zwykle będzie można zaopatrzyć się w domowe pieczywo, świeże owoce i warzywa, przetwory, wędliny, miody, soki i inne smakołyki od lokalnych wytwórców.
Tym razem Targowi towarzyszyć będzie także specjalne wydarzenie promujące małopolskie tradycje serowarskie.
Na placu przy ul. Giełdowej 15 będzie można skosztować serów reprezentujących trzy różne tradycje:
– sery „góralskie” – charakterystyczne dla terenów Podhala, produkowane z mleka krów ras zachowawczych (polskiej czerwonej i polskiej czerwono białej);
– sery „nizinne”- rzemieślnicze sery z mleka krów rasy Jersey – podpuszczkowe, dojrzewające, sałatkowe;
– sery kozie – rzemieślnicze sery z mleka koziego – podpuszczkowe, dojrzewające, twarożki.
Na przybyłych gości przygotowaliśmy również wiele atrakcji:
– konkurs rysunkowy dla dzieci w godz.: 10:00 – 11:00,
– konkurs dla dorosłych, którzy wezmą udział w degustacji serów i oddadzą swój głos na najsmaczniejszy ser,
– dojenie sztucznej krowy.
Serdecznie zapraszamy !