Już 18 grudnia 2022 r. przy ul. Giełdowej 15 w Tarnowie odbędzie się Targ Bożonarodzeniowy, czyli  specjalna świąteczna odsłona Targu Regionalnego. Targ na stałe wpisał się w kalendarz wydarzeń Tarnowa jako cykliczna impreza handlowa, gdzie rolnicy, producenci i przetwórcy oferują swoją zdrową żywność z pominięciem pośredników, a Koła Gospodyń Wiejskich prezentują swój dorobek i kulturę regionu.

Tegorocznej edycji Tagu Bożonarodzeniowego towarzyszy wydarzenie pn. „Święta pachnące śliwką i miodem- ginące tradycje Małopolski” organizowane przez Fundację TARR. Jego motywem przewodnim będą produkty wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi i wykorzystywane w małopolskich potrawach wigilijnych, tj. suszone owoce i miód. Na terenie Województwa Małopolskiego istnieją bogate tradycje związane z ich wytwarzaniem. Dostępność w okresie zimowym i łatwość przechowywania powodują, że goszczą one na wigilijnych stołach i nieodłącznie kojarzą się ze smakami Świąt. Dodatkowo na Targu Bożonarodzeniowym produkty będą dostępne z najlepszego źródła – wprost od rolników, producentów z pominięciem pośredników w myśl zasady „Prosto z pola na stół”.

Podczas Targu Bożonarodzeniowego Koła Gospodyń Wiejskich przygotują degustacje potraw nawiązujących do  tradycji bożonarodzeniowych:

  1. Siuśpaj, czyli kasza jęczmienna gotowana z suszonymi owocami i dosładzana miodem. Siuśpaj od 2012 roku jest wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W wiejskich domach wciąż jest przygotowywany przy okazji świąt Bożego Narodzenia. Tradycja ta jednak zanika, warta jest więc przypomnienia, z uwagi na jej głębokie zakorzenienie w naszym regionie.
  2. Pierogi ze śliwką – potrawa dobrze znana i popularna, 16 listopada 2021 roku wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych. W odróżnieniu od siuśpaja, pierogi ze śliwką zostaną pokazane jako produkt, który łatwo uwspółcześniać i modyfikować.

Ponadto podczas wydarzenia odbywać się będą prelekcje i rozmowy z przedstawicielami lokalnej społeczności kultywującymi tradycje, prowadzone przez eksperta kulinarnego – Pawła Piszczka – autora książek o tradycyjnej kuchni Małopolski. Będą one dotyczyły tradycji wigilijnych Małopolski, świątecznych obrzędów, tradycji kulinarnych, w tym związanych z pszczelarstwem i suszeniem owoców. Będzie także możliwość bezpośredniej rozmowy, wymienienia się doświadczeniami i wspomnieniami z przedstawicielami lokalnych społeczności, w których kultywowane są tradycje przygotowywania siuśpaja, pierogów ze śliwką oraz innych zapomnianych tradycyjnych potraw. Przewidziano również występ kapeli ludowej z repertuarem kolędowym.

Zachęcamy wszystkie dzieci do samodzielnego wykonania ozdoby choinkowej i zawieszenie jej w dniu Targu Bożonarodzeniowego na choince. Wśród dzieci, które przyniosą ozdobę rozlosowane zostaną o godzinie 12.00 nagrody.

Dla przybyłych na Targ Bożonarodzeniowy uczestników przygotowane zostaną konkursy i zabawy sprawnościowe związane z bożonarodzeniowymi tradycjami Małopolski.

PROGRAM:

9.00        początek Targu – prelekcje i degustacje dań wigilijnych:

  • Siuśpaj – KGW Wola Rzędzińska
  • Pierogi ze śliwką – KGW Joniny

10.30     KONKURS wiedzy o małopolskich tradycjach kulinarnych i bożonarodzeniowych

(Nagrody: bony o wartości 500 zł, 200 zł, 100 zł)

12.00     KONKURS dla dzieci na samodzielnie wykonaną ozdobę choinkową

(Nagrody: 3 bony o wartości 100 zł)

13.00     RODZINNY TURNIEJ ŚWIĄTECZNY – konkurencje zabawowo-sprawnościowe

(Nagrody: 3 bony na zakup potraw świątecznych)

Dla osób, które zrobią zakupy na Targu Bożonarodzeniowym będą przekazywane w prezencie od Lasów Państwowych żywe CHOINKI (do rozdania ok. 50 choinek)

Projekt „Święta pachnące śliwką i miodem – ginące tradycje małopolski” zrealizowano przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego.