Czy wiesz, że regularne spożywanie produktów fermentowanych (kiszonek, zakwasów oraz octów żywych) zwiększa 10 tysięcy razy ilość mikroorganizmów dostarczonych do organizmu z dietą?
Czy wiesz, że kiszonkami odkwaszasz organizm?
Czy wiesz, że produkty kiszone, kwaśne wpływają pozytywnie na zasiedlenie układu pokarmowego przez mikroorganizmy?
Czy wiesz, że stały kontakt z bakteriami jest niezbędny do prawidłowego ukształtowania układu nerwowego i odpornościowego w każdym wieku – również u seniorów?
Tego wszystkiego dowiesz się już 24 września br. na spotkaniu z kuchnią seniora, podczas Targu Regionalnego, przy ul. Giełdowej 15 w Tarnowie, w ramach zadania „Zdrowie i aktywność”.
Odbędą się:
degustacje potraw i produktów fermentowanych,
prelekcje dietetyka,
warsztaty układania zbilansowanego jadłospisu dla osób starszych.
Zadanie jest realizowane przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego w ramach Otwartego konkursu ofert na realizację zadań publicznych Województwa Małopolskiego w zakresie działalności na rzecz osób w wieku emerytalnym na lata 2023 – 2024 pn. „Wiek seniora, a wigor juniora!”.