Tarnowska Agencja Rozwoju Regionalnego S.A oraz Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy ogłaszają nabór na szkolenia w ramach operacji „Serowarstwo szansą dla hodowców bydła ras rodzimych” współfinansowanej ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020”
Do udziału w szkoleniu zapraszamy:
- hodowców bydła ras zachowawczych: bydła polskiego czerwono-białego oraz polskiego czerwonego, mieszkających i/lub posiadających gospodarstwo rolne na obszarach wiejskich województwa małopolskiego,
- osoby zainteresowane produkcją serów z mleka krów rasy bydła polskiego czerwono-białego oraz polskiego czerwonego, mieszkających i/lub posiadających gospodarstwo rolne i/lub prowadzących działalność gospodarczą na obszarach wiejskich województwa małopolskiego.
Przez obszary wiejskie rozumie się gminy wiejskie lub gminy miejsko-wiejskie, z wyłączeniem miast liczących powyżej 5 tys. mieszkańców, lub gminy miejskie z wyłączeniem miejscowości liczących powyżej 5 tys. mieszkańców.
Zaplanowano 3 jednodniowe szkolenia w lokalizacjach:
- Czarny Dunajec (powiat nowotarski): 06.07.2022
- Nawojowa (powiat nowosądecki) 07.07.2022
- Kobylanka (powiat gorlicki): 08.07.2022
Nabór rozpoczyna się w dniu 6 czerwca 2022 r. i ma charakter ciągły.
Zakres tematyczny szkoleń:
Część teoretyczna (2h i 30 min)
- BHP w serowarni i higiena przy produkcji serowarskiej,
- Wymogi prawne i sanitarne związane z produkcją i sprzedażą w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego,
- Podstawowy sprzęt niezbędnych do wyrobu sera w gospodarstwie domowym,
- Podział serów ze względu na:
- koagulację: kwasowe, podpuszczkowe i kwasowo-termiczne,
- ich charakterystykę: miękkie, półtwarde, twarde, zwarowe etc. i omówienie ich produkcji, metod solenia i prasowania,
- Ekonomia serowarstwa (wykonanie wielu produktów z jednej porcji mleka),
- Dojrzewanie serów i ich przechowywanie.
Przerwa obiadowa: 30 min.
Część praktyczna (5h i 30 min):
- Omówienie i Wykonanie procesów technologicznych podczas produkcji sera,
- Wykonanie sera podpuszczkowego w typie korycińskiego/bundzu,
- Wykonanie sera podpuszczkowego z opcją na sprzedaż w charakterze sera świeżego z ziołami,
- Wykonanie sera typu feta,
- Wykonanie sera gouda ,
- Wykonanie sera w typie oscypka i/lub gołki polskiej.
Liczba miejsc ograniczona!
Tylko osoby biorące udział w szkoleniu będą mogły uczestniczyć w wydarzeniu promującym sery z mleka krów ras zachowawczych podczas Targu Regionalnego 24 lipca 2022 r. oraz w konkursie na najbardziej profesjonalnego serowara.
Przewidziano nagrodę finansowe dla zwycięzcy w wysokości 1 500 zł brutto!
ZAPISZ SIĘ JUŻ DZIŚ!
Karty zgłoszenia prosimy składać osobiście, pocztą tradycyjną lub elektroniczną na adresy:
- Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy, ul. Sarego 2, 31 – 047 Kraków, ewa.sosin@iz.edu.pl lub lukasz.gala@iz.edu.pl
- Tarnowska Agencja Rozwoju Regionalnego S.A., ul. Szujskiego 66, 33-100 Tarnów, e-mail: wszechnica@tarr.tarnow.pl.
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
„Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi”