Tarnowska Agencja Rozwoju Regionalnego S.A. realizuje operacje pod nazwą:
Serowarstwo szansą dla hodowców bydła ras rodzimych-edycja II
Celem operacji jest przekazanie uczestnikom operacji wiedzy i umiejętności niezbędnych do rozpoczęcia lub rozwinięcia produkcji i sprzedaży serów z mleka krów ras zachowawczych: polskiej czerwono-białej i polskiej czerwonej oraz pomoc w wypromowaniu wytworzonych produktów poprzez organizację wydarzenia promocyjnego.
Działania podejmowane w ramach operacji:
Warsztaty z zakresu produkcji i sprzedaży serów z mleka krów ras zachowawczych skierowane do hodowców bydła ras: polskiej czerwono-białej i polskiej czerwonej a także dla osób zainteresowanych wytwarzaniem sera z mleka krów tych ras (które zadeklarują chęć odbioru mleka krów ras zachowawczych od jego producentów). Podczas 3 warsztatów podstawowych przekazana zostanie wiedza niezbędna do rozpoczęcia produkcji własnych serów i wprowadzenia ich do sprzedaży oraz odbędzie się jeden warsztat dla zaawansowanych, którzy już rozpoczęli swoja przygodę z serowarstwem. Zaplanowano także 1 edycję warsztatów zaawansowanych.
Wydarzenie promujące sery z mleka krów ras zachowawczych. Podczas organizowanego cyklicznie (raz w miesiącu) przez Tarnowską Agencję Rozwoju Regionalnego S.A. Targu Regionalnego wyodrębniona zostanie przestrzeń dla uczestników projektu (którzy wcześniej brali udział w warsztatach) tak, aby mogli zdobyć pierwsze doświadczenia w sprzedaży wytworzonych przez siebie produktów. W realizacji wydarzenia wezmą udział także eksperci, którzy podczas pełnionego przez siebie dyżuru będą dzielili się wiedzą z gośćmi Targów odnośnie programów ochrony rzadkich ras zwierząt gospodarskich, w szczególności ras zachowawczych bydła.
Konkurs na najbardziej profesjonalnego serowara. Zwycięzca otrzyma nagrodę pieniężną (1 500,00 zł) a wśród głosujących rozlosowana zostanie nagroda rzeczowa: bon zakupowy (500 zł).
Konkurs plastyczny dla dzieci odwiedzających wydarzenie. Wśród dzieci biorących udział w konkursie zostanie wylosowana nagroda – bon zakupowy w wysokości 500 złotych do sklepu dziecięcego. Pozostałym dzieciom rozdane zostaną pluszowe maskotki krowy oraz cukierki krówki.
Przewidywane wyniki operacji:
Przeszkolenie 40 osób z grupy docelowej z zakresu serowarstwa z wykorzystaniem mleka krów ras zachowawczych.
Okres realizacji operacji: od 01.04.2023 r. – 31.09.2023 r.
Zainteresowanych współpracą z Krajową Siecią Rozwoju Obszarów Wiejskich informujemy o możliwości rejestracji w bazie partnerów KSOW za pośrednictwem strony http://ksow.pl.
Harmonogram warsztatów z zakresu produkcji i sprzedaży serów z mleka krów ras zachowawczych w ramach operacji: Serowarstwo szansą dla hodowców bydła ras rodzimych- edycja II
Lp | Data | Godziny | Lokalizacja/adres | Adres |
1 | 04.07.2023
podstawy |
9.00-17.00 | pow. gorlicki – Klęczany | Wiejskim Domu Kultury Klęczany 38-333 |
2 | 05.07.2023
podstawy |
9.00-17.00 | pow. nowotarski – Czarny Dunajec | Remiza OSP Czarny Dunajec – Sala Widowiskowa Centrum Kultury i Promocji, ul. Piłsudskiego 2a |
3 | 06.07.2023 | 9.00-17.00 | pow. nowosądecki – Nawojowa | Gminny Ośrodek Kultury Nawojowa; ul. Lipowa 3 |
4 | 07.07.2023
zaawansowany |
9.00-17.00 | pow. nowosądecki – Nawojowa | Gminny Ośrodek Kultury Nawojowa; ul. Lipowa 3 |
Wydarzenie promujące sery z mleka krów ras zachowawczych podczas Targu Regionalnego – 23 lipca 2023 r./niedziela/ godz. 9.00-15.00; Centrum Obrotu Rolno-Spożywczego; ul. Giełdowa 15; 33-100 Tarnów
REGULAMIN warsztaty serowarskie
KARTA ZGŁOSZENIA warsztaty serowarskie
Wypełnioną kartę prosimy przesłać na adres: wszechnica@tarr.tarnow.pl