Tarnowska Agencja Rozwoju Regionalnego S.A. realizuje operacje pod nazwą:

Serowarstwo szansą dla hodowców bydła ras rodzimych-edycja II

 

Celem operacji jest przekazanie uczestnikom operacji wiedzy i umiejętności niezbędnych do rozpoczęcia lub rozwinięcia produkcji i sprzedaży serów z mleka krów ras zachowawczych: polskiej czerwono-białej i polskiej czerwonej oraz pomoc w wypromowaniu wytworzonych produktów poprzez organizację wydarzenia promocyjnego.

 

Działania podejmowane w ramach operacji:

Warsztaty z zakresu produkcji i sprzedaży serów z mleka krów ras zachowawczych skierowane do hodowców bydła ras: polskiej czerwono-białej i polskiej czerwonej a także dla osób zainteresowanych wytwarzaniem sera z mleka krów tych ras (które zadeklarują chęć odbioru mleka krów ras zachowawczych od jego producentów). Podczas 3 warsztatów podstawowych przekazana zostanie wiedza niezbędna do rozpoczęcia produkcji własnych serów i wprowadzenia ich do sprzedaży oraz odbędzie się jeden warsztat dla zaawansowanych, którzy już rozpoczęli swoja przygodę z serowarstwem. Zaplanowano także 1 edycję warsztatów zaawansowanych. 

Wydarzenie promujące sery z mleka krów ras zachowawczych. Podczas organizowanego cyklicznie (raz w miesiącu) przez Tarnowską Agencję Rozwoju Regionalnego S.A. Targu Regionalnego wyodrębniona zostanie przestrzeń dla uczestników projektu (którzy wcześniej brali udział w warsztatach) tak, aby mogli zdobyć pierwsze doświadczenia w sprzedaży wytworzonych przez siebie produktów. W realizacji wydarzenia wezmą udział także eksperci, którzy podczas pełnionego przez siebie dyżuru będą dzielili się wiedzą z gośćmi Targów odnośnie programów ochrony rzadkich ras zwierząt gospodarskich, w szczególności ras zachowawczych bydła.

Konkurs na najbardziej profesjonalnego serowara. Zwycięzca otrzyma nagrodę pieniężną (1 500,00 zł) a wśród głosujących rozlosowana zostanie nagroda rzeczowa: bon zakupowy (500 zł).

Konkurs plastyczny dla dzieci odwiedzających wydarzenie. Wśród dzieci biorących udział w konkursie zostanie wylosowana nagroda – bon zakupowy w wysokości 500 złotych do sklepu dziecięcego. Pozostałym dzieciom rozdane zostaną pluszowe maskotki krowy oraz cukierki krówki.

Przewidywane wyniki operacji:

Przeszkolenie 40 osób z grupy docelowej z zakresu serowarstwa z wykorzystaniem mleka krów ras zachowawczych.

Okres realizacji operacji: od 01.04.2023 r. – 31.09.2023 r.

Zainteresowanych współpracą z Krajową Siecią Rozwoju Obszarów Wiejskich informujemy o możliwości rejestracji w bazie partnerów KSOW za pośrednictwem strony http://ksow.pl.

Harmonogram warsztatów  z zakresu produkcji i sprzedaży serów z mleka krów ras zachowawczych w ramach operacji: Serowarstwo szansą dla hodowców bydła ras rodzimych- edycja II

Lp Data Godziny Lokalizacja/adres Adres
 1 04.07.2023

podstawy

9.00-17.00 pow. gorlicki – Klęczany Wiejskim Domu Kultury Klęczany 38-333
2 05.07.2023

podstawy

9.00-17.00 pow. nowotarski – Czarny Dunajec Remiza OSP Czarny Dunajec –  Sala Widowiskowa Centrum Kultury i Promocji,  ul. Piłsudskiego 2a
3 06.07.2023 9.00-17.00 pow. nowosądecki  – Nawojowa Gminny Ośrodek Kultury Nawojowa; ul. Lipowa 3
4 07.07.2023

zaawansowany

9.00-17.00 pow. nowosądecki  – Nawojowa Gminny Ośrodek Kultury Nawojowa; ul. Lipowa 3

Wydarzenie promujące sery z mleka krów ras zachowawczych podczas Targu Regionalnego – 23 lipca 2023 r./niedziela/ godz. 9.00-15.00; Centrum Obrotu Rolno-Spożywczego; ul. Giełdowa 15;  33-100 Tarnów

REGULAMIN warsztaty serowarskie

KARTA ZGŁOSZENIA warsztaty serowarskie

Wypełnioną kartę prosimy przesłać na adres: wszechnica@tarr.tarnow.pl

Aktualności projektowe