Fundacja Tarnowskiej Agencji Rozwoju Regionalnego realizuje projekt pod tytułem „Wigilijne inspiracje”.

Celem projektu jest promocja mniej znanych tradycji kulinarnych związanych z Wigilią Bożego Narodzenia oraz prezentacja nowatorskich potraw wigilijnych opartych o tradycyjne produkty.

Przy okazji grudniowej edycji Targu Regionalnego  zorganizowane zostanie specjalne wydarzenie, podczas którego przygotowane zostaną degustacje potraw świątecznych.

Pierwsze stoisko degustacyjne przygotuje Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich w Sękowej, które kultywuje lokalne tradycje Beskidu Niskiego w tym kuchni łemkowskiej. To tradycje nieco odmienne od tych znanych w północnej części Małopolski, bardziej archaiczna, bogato wykorzystująca produkty takie jak grzyby, miód, mak czy suszone śliwki.

Na stoisku będzie można spróbować następujących potraw:

  • czosnek z miodem (tradycyjny początek wigilii łemkowskiej),
  • zupa grzybowa z suszonymi śliwkami (węgierki),
  • gołąbki z ziemniakami,
  • pierogi z makiem omaszczone olejem lnianym.

Drugie stoisko przygotuje Koło Gospodyń Wiejskich Joniny. Koło to znane jest ze swojego kreatywnego podejścia do tradycji, które owocuje licznymi nagrodami w konkursach kulinarnych (m.in. Polska od kuchni, Bitwa Regionów, Mistrzowie AGRO). Tym razem również przygotują uwspółcześnione wersje tradycyjnych potraw.

Na stoisku będzie można spróbować następujących potraw:

  • pierogi z kaszą gryczaną i macierzanką,
  • pierogi z soczewicą i grzybami,
  • świąteczne ciasteczka

Oprócz degustacji odbędą się też konkursy z nagrodami:

  • „Wigilijne tradycje” – konkurs wiedzy o godz. 10:00,
  • Rodzinny turniej świąteczny – drużynowy konkurs z zabawnymi konkurencjami o godz. 11:00,
  • Konkurs dla dzieci na ozdobę świąteczną– ozdoby przyjmujemy w godzinach 09:00 – 11:00.

Wydarzenie odbędzie się 21 grudnia 2025 r. między 09:00 a 14:00 na terenie Centrum Obrotu Rolno-Spożywczego przy ul. Giełdowej 15. Wstęp wolny.