Zadanie jest realizowane przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego w ramach Otwartego konkursu ofert na realizację zadań publicznych Województwa Małopolskiego w obszarze kultury, sztuki, ochrony dóbr kultury i dziedzictwa narodowego pn. „Zasmakuj w Małopolsce” w roku 2025.

Zadanie będzie polegało na organizacji wydarzenia promującego produkty typowe dla kuchni polskiego średniowiecza: dawne odmiany zbóż: orkisz, płaskurkę i samopszę oraz miody w różnej postaci. Wydarzenie odbędzie się 26 października 2025 r. od 09:00 przy okazji październikowej edycji Targu Regionalnego na terenie Centrum Obrotu Rolno-Spożywczego przy ul. Giełdowej 15 w Tarnowie.

Podczas wydarzenia będzie można skosztować wypieków z orkiszu, samopszy i płaskurki oraz miodu w różnych postaciach (w tym napoju na bazie miodu). Będzie można też posłuchać opowieści o produktach kuchni średniowiecznej oraz o ich zastosowaniu w naszych czasach. Degustacje przygotują producenci zdrowej lokalnej żywności, a wydarzenie poprowadzi ekspert kulinarny Paweł Piszczek.

Udział w wydarzeniu jest bezpłatny.