Za nami pierwszy etap projektu „Serowarstwo szansą dla hodowców bydła ras rodzimych”, czyli warsztaty serowarskie, które odbyły się w dniach 06-08 lipca br. w Czarnym Dunajcu, Nawojowej i Kobylance. W intensywnych całodniowych kursach wzięło udział łącznie 30 hodowców krów ras zachowawczych oraz osób zainteresowanych współpracą z tymi hodowcami.
Uczestnicy poznali tajniki produkcji serów oraz sami wykonali kilka rodzajów, m.in. fetę, goudę, ser typu korycińskiego czy gołki. Do pracy wykorzystane zostało mleko krów rasy polskiej czerwono-białej i polskiej czerwonej charakteryzujące się walorami zdrowotnymi oraz smakowymi.
Warsztaty poprowadziła Joanna Włodarska – doświadczona serowarka i autorka książek o domowej produkcji żywności. Przez cały czas uczestnikom towarzyszyły również Panie Ewa Sosin i Agnieszka Chełmińska z Instytutu Zootechniki – Państwowego Instytutu Badawczego, które dzieliły się swoją wiedzą o rasach rodzimych bydła w ramach dyżuru eksperckiego.
Podczas warsztatów poruszono także zagadnienia związane z wymogami, które trzeba spełnić, aby móc swoje sery legalnie sprzedawać. To ważne, ponieważ wyroby naszych kursantów wkrótce będzie można skosztować i zakupić na specjalnym wydarzeniu zorganizowanym podczas lipcowego Targu Regionalnego.
Operacja „Serowarstwo szansą dla hodowców bydła ras rodzimych” jest współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020”
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi