W dniach 4 – 7 lipca odbyły się warsztaty serowarskie, które zostały zrealizowane w ramach projektu: „Serowarstwo szansą dla hodowców ras rodzimych – edycja II”
Warsztaty przeznaczone były dla hodowców i osób zajmujących się przetwórstwem mleka od ras zachowawczych.
Cykl szkoleń odbył się w trzech różnych miejscach: Klęczanach, Nawojowej oraz Czarnym Dunajcu.
Uczestnicy mieli okazje zobaczyć jak zrobić m.in. sery kwasowo-podpuszczkowe, twarde oraz dojrzewające.
Już niedługo każdy będzie mógł spróbować tych pysznych serów. Szczegóły wkrótce.
„Operacja jest współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020”.