
Już 13 kwietnia br. świąteczną edycję Targu Wielkanocnego połączono z degustacjami i konkursami pod hasłem „POLSKI STÓŁ WIELKANOCNY”.
Podczas degustacji będzie można skosztować:
- zupy krzonówki – tradycyjnej zupy wielkanocnej gotowanej w różnych częściach małopolski już w XIX wieku, dawniej podawana była w świąteczną niedzielę; głównym składnikiem zupy jest chrzan oraz produkty pozostałe po świątecznym śniadaniu, np. wędliny. Koło Gospodyń Wiejskich Joniny
- jajecznych past z tradycyjnym chlebem na zakwasie Koło Gospodyń Wiejskich Joniny
- małopolskich serów Serki Małgorzaty. Region Małopolski posiada bogate tradycje serowarskie nie ograniczające się tylko do okolic Podhala. Te tradycje są dziś odkrywane przez pasjonatów lokalnych kuchni i lokalne serowarnie rzemieślnicze. W przeszłości kawałek sera był stałym elementem świątecznego koszyczka oraz wielkanocnego śniadania.
- tradycyjnych wędlin produkowanych przez firmę GAWOR Produkcja Wędlin Jakość i Tradycja z Podstolic, które zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych Województwa Małopolskiego. Firma ta jest laureatką konkursów Małopolski Smak, Ogólnopolskiego Konkursu Promocyjnego AGRO POLSKA czy Europejskich Targów Produktów Regionalnych, posiada certyfikat „Produkt lokalny z Małopolski”, uczestniczy w programie Made in Małopolska.
- mazurki z przetworami z płatków róż. Tradycja wytwarzania słodkich różanych przetworów jest w Małopolsce mocno zakorzeniona. Dżem z płatków róż został wpisany na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa. /Gospodarstwo Rolne Róże i S-ka/
- wyroby ze starych odmian zbóż: płaskurki i orkiszu. Wypieki, chleby czy ciasta z tych zbóż są bogate w wartości odżywcze i coraz częściej wykorzystywane w produkcji zdrowej żywności /Gospodarstwo Rolne Państwa Nyczów/.
PROGRAM WYDARZENIA:
09:00 Początek Targu /degustacje do wyczerpania zapasów/
10.00 Konkurs wiedzy o tradycjach świątecznych
11:00 Konkurs na ozdobę wielkanocną
14.00 Zakończenie Targu
Stworzymy tarnowianom okazję do zrobienia wyjątkowych zakupów na świąteczny stół.
Na Targu jak zwykle pojawią się producenci najlepszych lokalnych produktów. Wielu z nich już przygotowuje specjalny świąteczny asortyment. Będą sery, wędliny, pieczywo, soki, ciasta. Nie zabraknie kiszonej kapusty, suszonych owoców czy miodu.
Projekt realizowany przy wsparciu finansowanym Województwo Małopolskie