Przy okazji październikowego Targu Regionalnego odbędzie się wyjątkowe wydarzenie – Małopolskie Konfrontacje Kulinarne – realizowane w ramach projektu przez Fundację Tarnowskiej Agencji Rozwoju Regionalnego.
 
22 października, od godziny 09:00 odwiedzający plac przy ul. Giełdowej 15 będą mogli skosztować czterech potraw wpisanych na listę produktów tradycyjnych.
 
Lokalne przysmaki rywalizować będą między sobą w dwóch kategoriach:
– Prołzioki kontra blachorze – dwa rodzaje prostych placków pieczonych na blasze z dodatkiem sody oczyszczonej. Oba rodzaje placków są podobne, ale mogą być doprawiane i serwowane w różny sposób (na słodko, wytrawnie, z dodatkami, w formie burgerów itp.).
– Pierogi słodkie kontra wytrawne – dwa rodzaje pierogów,: pierogi zolipskie z Zalipia z farszem z kapusty i wiejskiej kiełbasy oraz pierogi z susorką iwkowską, czyli mieszanką suszonych owoców tradycyjnie produkowanych w Iwkowej.
 
Wymienione potrawy przygotują dla nas przedstawiciele lokalnych społeczności (koła gospodyń wiejskich, lokalne stowarzyszenia).
 
 
Odwiedzający wydarzenie będą mogli zagłosować na ulubiony produkt w każdej z powyższych kategorii. Spośród głosujących wyłonimy zwycięzców, dla których przygotowaliśmy cenne nagrody.
Wśród nich m.in.:
▪️ Drobny sprzęt AGD – blender i wagi kuchenne ufundowane przez TUiR WARTA
▪️ 8 wejściówek na Żużel – 14 Memoriał Krystiana Rempały – w dniu 22 października br.
▪️ Wejściówki do kina w Centrum Sztuki Mościce
▪️ Vouchery do Restauracji u Jana
▪️ Vouchery do Restauracji Rycerska
▪️ Vouchery do Restauracji Pyza
▪️ Zestawy kosmetyków od AVON
▪️ Upominki od Urzędu Miasta Tarnowa
▪️ Gadżety od Pracowni Decor Dora
▪️ Vouchery do Xtreme Kids Tarnów
▪️ Upominki od sklepu zoologicznego Buldożek
 
 
Dodatkową atrakcją wydarzenia będą warsztaty lepienia pierogów, które przeprowadzi Maria Zdebska, jej wyroby znane są pod marką „Pierożki babci Władzi”, cieszą się one dużą popularnością wśród fanów tradycyjnej kuchni. Maria Zdebska trzykrotnie zdobyła główną nagrodę na krakowskim Festiwalu Pierogów oraz nagrody podczas Małopolskiego Festiwalu Smaku.
 
 
 
Projekt „Małopolskie konfrontacje kulinarne” jest realizowany przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego.