Podczas pierwszego Targu Wielkanocnego, który odbędzie się 10 kwietnia br. na terenie Centrum Obrotu Rolno-Spożywczego przy ul. Giełdowej 15 w Tarnowie, zostanie przeprowadzona promocja kuchni ukraińskiej połączona z degustacją. Zostanie ona przygotowana przez przebywające w Tarnowie od początku konfliktu obywatelki Ukrainy.
Jula i Alicja – bo tak maja na imię kobiety, które przygotują potrawy – to młode, ambitne, pracowite, przemiłe i zawsze uśmiechnięte kobiety pochodzące z okolic Kijowa. Uciekając przed wojna ze swoimi dziećmi wybrały Tarnów jako miejsce gdzie chcą przeczekać wojnę pracując i promując swoją kulturę. Przed wybuchem wojny były aktywne zawodowo – współpracowały z NGOsami i również angażowały się w pomoc innym.
Przeprowadzona przez nie degustacja potraw będzie okazją, aby lepiej poznać kulturę i zwyczaje naszych sąsiadów, aby spojrzeć na Ukrainę jako na kraj o bogatych i różnorodnych tradycjach, z których możemy czerpać dzięki wzajemnym kontaktom.
W menu przewidziano:
• barszcz ukraiński,
• pielmieni,
• szuba (śledzie pod pierzynką z ziemniaków, cebuli i buraków),
• naleśniki z kurczakiem,
• naleśniki z serem na słodko,
• pierogi z ziemniakami, z serem na słodko I z kapustą,
• sałatka olivie (świeża, wiosenna sałatka),
• bułeczki: z serem na słodko, z wiśniami, z kapustą.
Zapraszamy wszystkich mieszkańców Tarnowa i okolic na niepowtarzalne spotkanie z kuchnią ukraińską w najlepszym wydaniu!