Tarnowska Agencja Rozwoju Regionalnego S.A  oraz Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy ogłaszają nabór na szkolenia w ramach operacji „Serowarstwo szansą dla hodowców bydła ras rodzimych” współfinansowanej ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020”

Do udziału w szkoleniu zapraszamy:

  • hodowców bydła ras zachowawczych: bydła polskiego czerwono-białego oraz polskiego czerwonego, mieszkających i/lub posiadających gospodarstwo rolne na obszarach wiejskich województwa małopolskiego,
  • osoby zainteresowane produkcją serów z mleka krów rasy bydła polskiego czerwono-białego oraz polskiego czerwonego, mieszkających i/lub posiadających gospodarstwo rolne i/lub prowadzących działalność gospodarczą na obszarach wiejskich województwa małopolskiego.

Przez obszary wiejskie rozumie się gminy wiejskie lub gminy miejsko-wiejskie, z wyłączeniem miast liczących powyżej 5 tys. mieszkańców, lub gminy miejskie z wyłączeniem miejscowości liczących powyżej 5 tys. mieszkańców.

Zaplanowano 3 jednodniowe szkolenia w lokalizacjach:

  • Czarny Dunajec (powiat nowotarski): 06.07.2022
  • Nawojowa (powiat nowosądecki) 07.07.2022
  • Kobylanka (powiat gorlicki): 08.07.2022

Nabór rozpoczyna się w dniu 6 czerwca 2022 r. i ma charakter ciągły.

Zakres tematyczny szkoleń:

Część teoretyczna (2h i 30 min)

  • BHP w serowarni i higiena przy produkcji serowarskiej,
  • Wymogi prawne i sanitarne związane z produkcją i sprzedażą w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego,
  • Podstawowy sprzęt niezbędnych do wyrobu sera w gospodarstwie domowym,
  • Podział serów ze względu na:
    • koagulację: kwasowe, podpuszczkowe i kwasowo-termiczne,
    • ich charakterystykę: miękkie, półtwarde, twarde, zwarowe etc. i omówienie ich produkcji, metod solenia i prasowania,
  • Ekonomia serowarstwa (wykonanie wielu produktów z jednej porcji mleka),
  • Dojrzewanie serów i ich przechowywanie.

Przerwa obiadowa: 30 min.

Część praktyczna (5h i 30 min):

  • Omówienie i Wykonanie procesów technologicznych podczas produkcji sera,
  • Wykonanie sera podpuszczkowego w typie korycińskiego/bundzu,
  • Wykonanie sera podpuszczkowego z opcją na sprzedaż w charakterze sera świeżego z ziołami,
  • Wykonanie sera typu feta,
  • Wykonanie sera gouda ,
  • Wykonanie sera w typie oscypka i/lub gołki polskiej.

Liczba miejsc ograniczona!

Tylko osoby biorące udział w szkoleniu będą mogły uczestniczyć w wydarzeniu promującym sery z mleka krów ras zachowawczych podczas Targu Regionalnego 24 lipca 2022 r. oraz w konkursie na najbardziej profesjonalnego serowara.

Przewidziano nagrodę finansowe dla zwycięzcy w wysokości 1 500 zł brutto!

ZAPISZ SIĘ JUŻ DZIŚ!

Karta zgłoszenia

Regulamin

Karty zgłoszenia prosimy składać osobiście, pocztą tradycyjną lub elektroniczną na adresy:

  • Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy, ul. Sarego 2, 31 – 047 Kraków, ewa.sosin@iz.edu.pl lub lukasz.gala@iz.edu.pl
  • Tarnowska Agencja Rozwoju Regionalnego S.A., ul. Szujskiego 66, 33-100 Tarnów, e-mail: wszechnica@tarr.tarnow.pl.

 

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020

„Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi”