Fundacja Tarnowskiej Agencji Rozwoju Regionalnego realizuje projekt pod tytułem „Małopolski koszyczek”.

Celem projektu jest promocja małopolskich tradycji kulinarnych związanych ze świętami wielkanocnymi.

Podczas trwania marcowej edycji Targu Regionalnego zorganizowane zostanie specjalne wydarzenie, na które złożą się degustacje i warsztaty:

  • degustacje dwóch małopolskich zup wpisanych na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi: krzonówkizoproski. Zupy przygotuje dla nas Koło Gospodyń Wiejskich Joniny;
  • degustacje tradycyjnych wędlin wpisanych na listę produktów tradycyjnych, w tym m.in. szynki Podstolego czy kiełbasy Wiejskiej z Podstolic. Degustację przygotuje producent prezentowanych wędlin – firma Gawor;
  • warsztaty wykonywania ażurowych pisanek przeprowadzone przez tarnowską plastyczkę Dorotę Pacanowską.

Zaplanowano też dwa konkursy dla uczestników wydarzenia:

  • Konkurs wiedzy o małopolskich tradycjach kulinarnych i wielkanocnych,
  • Konkurs dla dzieci na ozdobę wielkanocną (np. pisankę, palemkę lub dekorację do koszyczka) samodzielnie wykonaną w domu i przyniesioną na wydarzenie.

Wydarzenie odbędzie się 24 marca 2024 r. między 09:00 a 14:00 na terenie Centrum Obrotu Rolno-Spożywczego przy ul. Giełdowej 15. Wstęp wolny.

Regulamin konkursu wiedzy

REGULAMIN konkursu ozdoba wielkanocna