Przy okazji najbliższej edycjI Targu Regionalnego, 23 lipca br., odbędzie druga edycja promocji serów z mleka krów ras zachowawczych. Na placu przy ul. Giełdowej 15 zaprezentują się hodowcy i przetwórcy, którzy na początku lipca uczestniczyli w warsztatach z mistrzynią serowarstwa – Joanną Włodarską.  Będzie można skosztować i zakupić różne rodzaje serów oraz wybrać najbardziej profesjonalnego serowara. 

W programie przewidziano także konkursy:

  • konkurs na najbardziej profesjonalnego serowara – rozstrzygnięcie o godz. 13.00
  • konkurs dla osób biorących udział w głosowaniu rozstrzygnięcie o godz. 13.00
  • konkurs plastyczny dla dzieci w godzi. 11.00-12.00

Na przybyłych gości czekają cenne nagrody:

  • Wśród głosujących rozlosujemy bon do sklepu ze zdrową żywnością o wartości 500 zł (warunkiem będzie odpowiedź na proste pytanie).
  • Na uczestników konkursu plastycznego czeka bon do sklepu z artykułami dziecięcymi o wartości 500 zł, maskotki „krowy” i cukierki krówki.
  • Najbardziej profesjonalny serowar otrzyma nagrodę pieniężną: 1 500,00 zł.

Będzie też możliwość poznania walorów mleka z krów ras rodzimych polskiej czerwono białej i polskiej czerwonej. Opowiedzą o nich eksperci z Instytutu Zootechniki.

Regulamin konkursów

Projekt „Serowarstwo szansą dla hodowców bydła ras rodzimych – edycja II” jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020”.