Fundacja Tarnowskiej Agencji Rozwoju Regionalnego realizuje projekt pn. „Małopolskie konfrontacje kulinarne”, w ramach którego zorganizowane zostanie specjalne wydarzenie promujące walory tradycyjnej małopolskiej kuchni.
Wydarzenie pn. Małopolskie konfrontacje kulinarne zostanie zorganizowane podczas październikowej edycji Targu Regionalnego – 22 października 2023 r. Odbędzie się ono na wydzielonej przestrzeni na placu handlowym przy ul. Giełdowej 15 w Tarnowie w godz. 09:00 – 14:00.
Osią wydarzenia będzie rywalizacja produktów tradycyjnych wpisanych na listę prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi pogrupowanych w dwie pary.
- Prołzioki kontra blachorze
- Pierogi zolipskie kontra pierogi z susorką iwkowską
Wyboru ulubionych potraw dokonają osoby odwiedzające wydarzenie. Degustacje przygotują przedstawiciele lokalnych społeczności, z regionów, z których pochodzą wymienione przysmaki.
Dodatkowo podczas wydarzenie zorganizowane zostaną warsztaty lepienia pierogów przeprowadzone przez lokalną firmę MEGI, Pierożki babci Władzi z Trzciany. Firma ta produkuje pierogi tradycyjnymi metodami, regularnie uczestniczy w wydarzeniach promujących małopolską kuchnię, trzykrotnie zdobyła główną nagrodę na krakowskim Festiwalu Pierogów oraz nagrody podczas Małopolskiego Festiwalu Smaku.
Wydarzenie poprowadzi ekspert kulinarny Paweł Piszczek, autor książek i publikacji o tradycjach kulinarnych Małopolski.
Udział w wydarzeniu jest bezpłatny.
Zadanie jest realizowane przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego w ramach Otwartego konkursu ofert na realizację zadań publicznych Województwa Małopolskiego obszarze kultury, sztuki, ochrony dóbr kultury i dziedzictwa narodowego pn. „Zasmakuj w Małopolsce”
Regulamin konkursu w ramach wydarzenia „Małopolskie Konfrontacje Kulinarne” do pobrania – Regulamin konkursu